preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jabukovac

 > Naslovnica
Vijesti

ŠKOLSKA PREHRANA

Autor: Marija Trajanov Aleksić, 5. 12. 2017.

PROVEDENO USPJEŠNO OBOGAĆIVANJE ŠKOLSKOG JELOVNIKA U OŠ JABUKOVAC

U konstruktivnoj suradnji OŠ Jabukovac i Centra Humanika ponuđene su nove nutritivno vrijedne, zdrave i isplative  recepture školskih obroka, složene po normativima Nacionalnih smjernica za prehranu učenika u osnovnom školama.

U cilju edukacije o važnosti pravilne prehrane za zdravlje te sukladno usvojenom Akcijskom planu za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine 2010.-2012., izrađene su prehrambene smjernice za učenike osnovnih škola koje su sastavni dio Normativa za prehranu učenika osnovnih škola radi njihove lakše provedbe.

 

U školskoj prehrani od presudne je važnosti podići razinu kvalitete obroka, u nutritivnom i senzoričkom smislu, poštujući načela zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane. Hrana bi trebala biti ukusna i privlačnog izgleda, posebice zbog toga što upravo djeca mogu biti vrlo izbirljiva i teško prihvaćati nove vrste jela.

Slijedeći upravo prehrambene smjernice, Centar Humanika je složio nekoliko obroka koji su već u više navrata ponuđeni kao obroci u školama i vrtićima. Kroz projekt; „Naše je pravo hraniti se zdravo“, pod potporom Ministarstva zdravlja RH i Upravnog odjela za zdravstvo SMŽ, kao i Grada Petrinje u razdoblju od 2014.- 2017. veliki broj djece i mladih prihvatilo je nove recepture i namirnice koje su im ponuđene. Na žalost malo vrtićkih i školskih kuhinja je uvrstilo obogaćene zdrave obroke u svoj jelovnik. No inicijative zdravijih obroka i dalje pokušavaju dati trajne rezultate.

Kroz predložene školske jelovnike od pet toplih obroka jedan ili dva obroka predložena su kao bezmesna, najčešće je to petak, pa onda i sve češće ponedjeljak. Ovi jelovnici slijede najnovija medicinska i nutricionistička saznanja gdje se kroji zdravi tanjur sa ½ voća i povrća, ¼ ugljikohidrata i ¼ bjelančevina gdje se uz 50% bjelančevina životinjskog porijekla (meso, jaja, mliječni proizvodi), preporučuju 50% bjelančevina biljnog porijekla (mahunarke, orašasti plodovi). Upravo je mahunarke i orašaste plodove potrebno oblikovati u nove zdrave recepture kako bi bili što primamljiviji za konzumiranje.

Na svim ovim osnovama servirani su i novi topli obroci u OŠ Jabukovac. U školskoj kuhinji bezprijekorno organiziranoj od strane mlade entuzijastične kuharice pripremljeni su: ćevapi od soje i zobenih pahuljica, pire od bundeve i krumpira, zelena salata. Za slijedeći dan Centar Humanika prezentirao je i izradu seitana (pšenične bjelančevine) od kojeg je pripremljen gulaš.

Novi ukusni obroci odlično su prihvaćeni od strane učenika koji su tražili dupli tanjur.

Uvođenje novih zdravih namirnica je također vrlo sigurno i isplativo za školsku nabavu.

Ovim primjerom želimo potaknuti i druge škole da pokušaju obogatiti svoj jelovnik.

Centar Humanika je otvoren za suradn ju u kojoj može ponuditi stručne savjete od osposobljene nutricionistice, provesti edukativne radionice zdrave hrane sa timom nastavnika i profesora, a i pristup  školskim kuhinjama je osiguran higijenskim minimumom i sanitarnim knjižicama članova udruge.

Marina Kušan-Hadžić




Informacije učitelja 2023./24.

Priloženi dokumenti:
TERMINI INFORMATIVNIH RAZGOVORA.docx

ZAJEDNO NA OBROK 2

Priloženi dokumenti:
jelovnik VELJACA 2024..pptx

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

KALENDAR RADA

Priloženi dokumenti:
th.jfif

UPISI.HR

Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole

RASPORED ZVONA

           

RAZREDNA i PREDMETNA NASTAVA

1. SAT       8.00  -  8.45

2. SAT       8.50  -  9.35

3. SAT       9.40 - 10.25

VELIKI ODMOR  15min

4. SAT      10.40 - 11.25

5. SAT     11.30 - 12.15

6. SAT     12.20 - 13.05

7. SAT     13.10 - 13.55

 

 

Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Jabukovac / Jabukovac 34, HR-44204 Jabukovac / os-jabukovac.skole.hr / ured@os-jabukovac.skole.hr
preskoči na navigaciju